+359 888 974 275

Катастрофите в ЕС с фатален край - статистика


Европейската комисия публикува предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2021 г. Приблизително 19 800 души са загинали при пътни катастрофи миналата година.  Това е увеличение от 1 000 смъртни случая (+5%) спрямо 2020 г., но все още представлява почти 3 000 (-13%) по-малко смъртни случая в сравнение с периода преди пандемията през 2019 г. Общата цел е да се намали наполовина броят на смъртните случаи до  2030 г. В целия ЕС през последното десетилетие се наблюдава спад от 36%.

Комисарят по транспорта Адина Валеан каза: „Тъй като нивата на трафик се връщат към нормалното, трябва да гарантираме, че няма да се върнем към броя на смъртните случаи по нашите пътища отпреди пандемията.  На ниво ЕС ние ще се стремим чрез финансиране, законодателство и популяризиране да помогнем за създаването на „безопасна система“ от по-безопасна инфраструктура, по-безопасни превозни средства, по-безопасно използване на пътищата и по-добри грижи след катастрофа.  Но това е споделена отговорност с държавите-членки, индустрията и участниците в движението.  Всяка смърт и сериозно нараняване по нашите пътища могат да бъдат избегнати.“


Контрастна картина по пътищата на ЕС

В целия ЕС смъртните случаи по пътищата през 2021 г. са се увеличили с 5% спрямо предходната година, въпреки че сравненията с 2020 г. са силно повлияни от моделите на нивото на трафика във всяка страна по време на пандемията.  Между 2019 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи на пътя е намалял със 17%. Общото класиране (класацията изключва държави с по-малко от 100 смъртни случая годишно) на нивата на смъртност в страните не се е променило значително, като най-безопасните пътища са установени в Швеция (18 смъртни случая на един милион жители), докато Румъния (93/милион) съобщава за  най-висок процент през 2021 г. Средната стойност за ЕС е 44 смъртни случая на пътя на милион жители.

Въз основа на предварителните данни девет държави членки (Дания, Германия, Ирландия, Кипър, Литва, Малта, Полша, Португалия и Швеция) са регистрирали най-ниския си брой смъртни случаи на пътя през 2021 г. В сравнение с предпандемичната 2019 г. смъртните случаи по пътищата през 2021 г. са намалели с 13%, като най-голямото намаление от над 20% се наблюдава в Дания, Белгия, Португалия, Полша и Литва. България също отчита спад на загиналите на пътя. През 2020г. с 11%, а през 2021г. с 12%, спрямо 2019 г. За разлика от споменатите до момента страни, през последните две години в Латвия, Словения и Финландия се наблюдава увеличение на броя на смъртните случаи по пътищата. Имало е един смъртен случай на пътя в Лихтенщайн през 2020 г. и нула през 2021 г.


Най-засегнати групи

Наличните данни за 2020 г. (все още не са налични подробни за 2021 г.) дават представа за вида участници в пътното движение, участващи в катастрофи с фатален изход и тяхното местоположение, и показват пола и възрастта на жертвите. Като цяло 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са настъпили по селските пътища, срещу 40% в градските райони и 8% по магистралите.  Пътниците в автомобила (шофьори и пътници) представляват 43% от всички смъртни случаи по пътищата, докато пешеходците съставляват 20%, ползвателите на моторни двуколесни превозни средства (мотоциклети и мотопеди) 18% и велосипедистите 10% от общия брой смъртни случаи. В градските райони моделът е много различен, като пешеходците (37%) представляват най-големия дял от жертвите.  С потребителите на двуколесни моторни превозни средства, съставляващи 18% и нарастващ брой велосипедисти (14%) загинали, което означава, че почти 70% от общите смъртни случаи в градските райони са уязвими участници в движението.

Мъжете представляват три от всеки четири смъртни случая на пътя (77%).  Възрастните хора (65+) представляват повече от една четвърт (28%) от всички смъртни случаи, въпреки че пропорционално повече млади хора са убити по пътищата.  Докато 12% от загиналите по пътищата на ЕС са били на възраст между 18 и 24 години, тази възрастова група представлява само 7% от населението на ЕС.  Следователно статистиката показва, че младите хора са по-склонни да участват във фатален пътен сблъсък.


План за действие

ЕС си е поставил цел за 50% намаляване на смъртните случаи по пътищата – като за първи път и на тежките наранявания – до 2030 г. Това беше посочено в Стратегическия план за действие на Комисията относно пътната безопасност и политическата рамка на ЕС за пътна безопасност 2021-2030 г.


Сподели новината:


Превозвачи блокираха и Дунав мост 2 Краят на една ера - възстановено е движението през тунел Витиня
АВТОСЕРВИЗ

Авторемонти Гуми
ТИР СЕРВИЗ

Услуги
СПОДЕЛИ

2018, БДИН Ауто ЕООД